RESEJOURNALISTIK

Feb 7, 2013 by

portada1 (1)

VALPARAÍSO, EN FILMSTAD

Ebert Taube. Sting. Lucho Barrios. Osvaldo ”zigenare” Rodriguez. Alla dessa och många fler har fallit för frestelsen att sjunga en sång till Valparaiso ”Stilla havets juvel”, som ligger 120 kilometer från Santiago, Chiles huvudstad. Pablo Neruda, Nobelpriset i litteratur 1971, förklarade sin kärlek till den här gammal och bohemisk stad:

Jag förklarar till dig min kärlek,
Valparaiso, / och skall återvända
för att uppleva din korsväg, / när
du och jag / är fria igen, du på
din tro / av hav och vind, och jag
i mina fuktiga / filosofiska trakter.

Den som inte ser staden Valparaiso med poetiska ögon kommer aldrig att kunna älska den.

 

ALDO FRANCIA OCH DEN NYA
LATINAMERIKANSKA CINEMA

Alfredo Guevara, grundare av Kubanska filminstitutet (ICAIC) hävdar att den nya latinamerikanska filmens rörelse föddes i Viña del Mar, en turiststad bredvid Valparaíso, året 1967. Det var då de latinamerikanska skaparna ville alstra något nytt från Latinamerika, som kunde förenas och visa sina filmer för första gången i en ny tidsanda. Den lokalt ansvarige var Aldo Francia som grundade Viña del Mars Filmfestival och levererade två långfilmer, båda inspelade i Chiles viktigaste hamnstad, Valparaíso, mi amor (Valparaíso, min kärlek, 1969) och Ya no basta con rezar.

 

EN FLYGANDE HOLLÄNDARENS
FÖRESKELSE I VALPARAÍSO

Den holländska dokumentärfilmaren, Joris Ivens, såg Valparaíso som ingen annan. Med sina poetiska ögon, byggde han denna stad av ren konstnärlig film, i hans ”Till Valparaíso”, filmad 1962.

Den framgångsrika premiären var i Paris 1963. I Chile hade filmen problem för att visas p.g.a. den konservativa moralen. Chiles universitet medfinansierade filmen och de fick betala en hel arbetsdag på bordellen ”Los siete espejos”, från klockan sex på kvällen till klockan sex på morgonen. Den statliga universitet fick betala allas drinkar och även sjömäns och prostituerades prestation.

Innan holländaren kom till Chiles kust fanns redan filmregister från den här filmiskt vackra staden vid Stilla Havet, men Ivens satte ribban högt för de nya vågorna av film som då och då kommer från Valparaíso med en hög social, kulturell och poetisk flykt. Eduardo Howley filmade redan den 2 april 1902 en brandkårens övning vid Plaza Aníbal Pinto i centrala Valparaíso.

Joris Ivens kom på idén av filmen A Valparaíso i Pablo Nerudas hus i den charmiga och inspirerande hamnstaden. Året var 1962 och han kunde genomföra filmen med hjälp av Argos Film och deras ledare, Anatole Dauman, som producerade filmer av Jean-Luc Goddard, Robert Bresson, Wim Wenders, Andrei Tarkovsky, Alain Resnais och Chris Marker, bland andra mästare.

 

Christianlogo

 

 

 

 

 

christian.elpoeta@gmail.com

 

Related Posts

Tags

Share This

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>